Norge er det mest produktive landet i Nord-Europa, og ligger på andreplass i verden. Norske arbeidstakere har en imponerende produktivitet per person per arbeidstime. Arbeidsstyrken er preget av høy kompetanse, selvstendighet og effektivitet – i kombinasjon med et balansert trepartssamarbeid mellom staten, fagforeningene og næringslivet. Norske næringer anses som konkurransedyktige på tvers av ulike bransjer.
Rana-regionen har en rik historie innen industri. Prosessindustri, gruvedrift, teknologi og marin sektor har alle spilt en viktig rolle i utviklingen av en sterk industriell kultur. Denne kulturen sitter dypt forankret i folks tankesett – vi liker å kalle det «vår industrielle DNA».
Næringslivet bygger på norske (skandinaviske) arbeidsverdier, og kjennetegnes av flate strukturer, relativt korte avstander mellom ledelse og ansatte, og lite uttalte hierarkier. Både samfunnet generelt og arbeidslivet er basert på tillit. Vi har en samarbeidskultur der kollegaer støtter hverandre og ses som ressurser – ikke konkurrenter. Norge er dessuten verdensledende når det gjelder arbeidstakerrettigheter.
Norge er et av verdens mest velfungerende og transparente demokratier, med et høyt utviklet helse- og velferdssystem. Det er verdt å nevne gratis offentlig skole, studieavgiftsfri høyere utdanning, subsidiert barnepass og gratis helsetjenester for alle.
I Rana-regionen står balansen mellom jobb og fritid sterkt. Folk her er kjent for å prioritere familieliv – arbeidslivet er viktig, men et sunt forhold mellom jobb og fritid er avgjørende. Livsstilen preges av familiefokus, idrett og friluftsliv. Innbyggerne har et nært forhold til naturen, og mange familier har hytter ved kysten eller i fjellet.
Utforsk Norge: Visit Norway | Offisiell reiseguide til Norge

Jobbmuligheter i Rana-regionen
Rana-regionen byr på spennende og varierte jobbmuligheter i både privat og offentlig sektor. Vår prosessindustri er i front når det gjelder å utvikle grønne løsninger for en sirkulær økonomi og redusere klimagassutslipp. Et hydrogenknutepunkt er under utvikling, og Freyrs battericellefabrikker er snart på plass. Vi har også et voksende IT- og forskningsmiljø, med bedrifter og institusjoner som stadig er på jakt etter de skarpeste hodene.
For informasjon om ledige stillinger:
- NAV.no – Ledige stillinger
- FINN.no – Ledige stillinger i Rana
- Heile Helgeland – Jobb og muligheter
- Rapport om jobbmuligheter – Labour Market Report (PDF)
Forskning og utdanning
Campus Helgeland er et samarbeidsnav for utdanning og utvikling, med studietilbud og kurs fra Nord universitet og UiT Norges arktiske universitet. Her finner du også flere regionale utviklingsaktører, som Kunnskapsparken Helgeland, Rana Utvikling AS, Innovasjon Norge, SINTEF Helgeland og Arctic Cluster Team.
Campusen huser rundt 470 studenter fra Nord universitet og 330 studenter fra partnerinstitusjoner. Den ble etablert i 2013 og er en av Norges nyeste campuser. Blant studietilbudene finner du pedagogikk, sykepleie, ingeniørfag, økonomi og administrasjon, samt forretningsutvikling – i tillegg til kortere kurs og enkeltemner.
